En historia att berätta
Sävargården uppfördes 1806 i Sävar norr om Umeå som en sågverksherrgård. Herrgården har såväl en gastronomisk som kulturellt intressant historia att berätta.
Den 19 augusti 1809 spelade herrgården en stor roll i svensk historia. Sverige låg i krig med Ryssland och herrgården var tillfälligt högkvarter för den svenska armén ledd av general Gustaf Wachtmeister. Innan dagens slut hade svenskarna dock retirerat, herrgården intogs i stället av den ryske generallöjtnanten Kamenskij. Kamenskij åt sin segermiddag i herrgården och brände ner allt i trakten utom det ståtliga huset efter sin seger. Sverige förlorade i kriget Finland till Ryssland men har sedan dess befunnit sig i över 200 år av fred. Än idag har vi låtit vår källare bli efterkallad generalen som minne att Sävargården levt kvar sedan kriget.
Under 1920-talet flyttades herrgården till Gammliaområdet i centrala Umeå för att inrymma museum och restaurang. Frånsett ett par år under andra världskriget har Sävargården, som den kom att heta sedan dess huserat restaurang för stadens festligheter och representation. Med pionjären fru Sigrid Holmström vid rodret kom Sävargården, under en hel era sätta Umeå och Västerbottniska råvaror samt kvalitativ matlagning på kartan. Under Fru Holmströms ledning grundades mycket av det vi idag kallar den Västerbottniska mattraditionen på Sävargården. Hon drev och utvecklade även kooperativets provlagningskök. Hon lade grunden till Vår Kokbok och av hennes fem restauranger runtom i staden var och förblev Sävargården kronan på verket.
Det tycker vi är en historia värd att berätta.