En lång tradition av fest och representation

Sedan 1920-talet har herrgårdens salar och kabinett på Gammlia huserat Umeåborna vid deras högtider och festligheter. Med pionjären Fru Sigrid Holmström vid rodret grundades också den Västerbottniska mattraditionen på Sävargården. Ett kvalitativt matarv med fokus på Nordiska råvaror och personligt värdskap som vi idag förvaltar med varm hand.

Ta del av vår historia

En historia att berätta

Sävargården uppfördes 1806 i Sävar norr om Umeå som en sågverksherrgård. Herrgården har såväl en gastronomisk som kulturellt intressant historia att berätta.

Den 19 augusti 1809 spelade herrgården en stor roll i svensk historia. Sverige låg i krig med Ryssland och herrgården var tillfälligt högkvarter för den svenska armén ledd av general Gustaf Wachtmeister. Innan dagens slut hade svenskarna dock retirerat,  herrgården intogs i stället av den ryske generallöjtnanten Kamenskij. Kamenskij åt sin segermiddag i herrgården och brände ner allt i trakten utom det ståtliga huset efter sin seger. Sverige förlorade i kriget Finland till Ryssland men har sedan dess befunnit sig i över 200 år av fred. Än idag har vi låtit vår källare bli efterkallad generalen som minne att Sävargården levt kvar sedan kriget.

Under 1920-talet flyttades herrgården till Gammliaområdet i centrala Umeå för att inrymma museum och restaurang. Frånsett ett par år under andra världskriget har Sävargården, som den kom att heta sedan dess huserat restaurang för stadens festligheter och representation. Med pionjären fru Sigrid Holmström vid rodret kom Sävargården, under en hel era sätta Umeå och Västerbottniska råvaror samt kvalitativ matlagning på kartan. Under Fru Holmströms ledning grundades mycket av det vi idag kallar den Västerbottniska mattraditionen på Sävargården. Hon drev och utvecklade även kooperativets provlagningskök. Hon lade grunden till Vår Kokbok och av hennes fem restauranger runtom i staden var och förblev Sävargården kronan på verket.

Det tycker vi är en historia värd att berätta.

Här ligger Sävargården

Ta dig hit
Sävargården är en idyllisk plats som är belägen på Gammlia, en vacker plats i utkanten av centrala Umeå. Oavsett om du är en Umeåbo  eller en besökare från annan stad, är det enkelt att ta sig till denna fridfulla oas till fots, med bil. Tar du buss, ta då buss 2 mot Ersboda från Umeå Central.

Se vår adress på Google maps

Besöksadress
Du hittar oss på följande adress:
Gammlia
903 42 Umeå

Bokningsförfrågan
Sävargården är en mångfaciterad lokal som kan användas på många olika sätt. Vi har dels våran populära resturang där du kan boka bord. Du kan även använda våra lokaler till festevenemang, bröllop och vi anordnar även gärna ett julbord för ditt företag.

Boka julbord här

Skicka en bokningsförfrågan för bröllop, fest eller företagsevent här

Skicka ett mejl direkt här

Ring oss

Mailadress
bokning@savargarden.se

Telefonnummer
090-77 02 22

Festvåning

Sävargårdens festvåning inryms i herrgårdens övervåning. Här dukar vi upp borden för upp till 150 gäster.

Gustavianska salen

Detta är den inre av Sävargårdens två matsalar. Namnet kommer från väggspegeln som reser sig från golv till tak. Gustavianska salen tar upp till 50 sittande gäster.

Denna praktfulla matsal har en kapacitet att bekvämt rymma upp till 50 sittande gäster, vilket gör den till en utmärkt val för en mängd olika tillfällen. Oavsett om du planerar en intim familjemiddag, en företagsbankett eller ett bröllop, så erbjuder Gustavianska salen en idealisk plats för just dina önskemål.

Väggspegeln är en iögonfallande detalj som inte bara förstärker rummets elegans utan också reflekterar det historiska arvet och stilen på Sävargården. Det är en plats där modern bekvämlighet möter klassisk charm och skapar en härlig stämning.

Rokokosalen

Den yttre av matsalarna kallas Rokokosalen efter de bonderokokomönster som går igen i väggdekorationerna.

Sigrid Holmström-rummet

Minst av Sävargårdens kabinett är det vi tillägnat Fru Sigrid Holmström. Sigrid drev Sävargården under 50- och 60-talet och gav den västerbottniska maten en plats på den gastronomiska kartan. Sigrids historia och gärning gestaltas också i kabinettet och detta rummet är en hyllning för det påverkan hennes arbete haft för matkulturen runtom i västerbotten.

Sune Jonsson-rummet

Sune Jonssons kabinett är uppkallat efter fotografen Sune Jonsson och väggarna pryds av ett urval bilder från hans karriär. Vi är oerhört stolta över denna lokalkändis. Det känns ärofyllt att få erbjuda ett rum i hans minne för besökare. Genom att både titta på konst och äta en god måltid anser vi att detta är ett av Umeås mest unika rum. Du kan boka detta rum via denna länken

Torsten W. Persson-rummet

Torsten W. Perssons kabinett är uppkallat efter en av Umeås mest betydelsefulla samtida politiker. Många viktiga möten ägde rum i just detta rum som kommit att bära hans namn.

Blå Huset

Sävargården drivs idag vidare i Fru Sigrid Holmströms anda av Blå Huset, en lokal familjeägd restaurang, hotell och konferenskoncern.